Ontslag op staande voet | Jurist voor Ontslag

Ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet heeft grote nadelige gevolgen voor de werknemer. Hij of zij wordt per direct werkloos, de loonbetaling stopt en er is geen recht op een WW-uitkering, omdat het ontslag verwijtbaar is. Door de vergaande gevolgen is het ontslag op staande voet gebonden aan strikte regels. Er moet altijd een goede, gegrond reden zijn die het ontslag rechtvaardigt.

Voorbeelden van gedrag dat aanleiding kan geven tot ontslag op staande voet zijn:

  • Diefstal van bedrijfsgoederen
  • Seksuele intimidatie of seksueel geweld
  • Werkweigering
  • Fysieke mishandeling en geweld
  • Psychische mishandeling

Consequenties van ontoelaatbaar gedrag

Een van de consequenties van ontoelaatbaar gedrag is het geven van de waarschuwing. Het is echter ook denkbaar dat het gedrag aanleiding is om iemand per direct te verwijderen uit de organisatie. Het is van belang dat iemand deze beslissing neemt die ook beslissingsbevoegd is.

Stappenplan bij ontslag op staande voet

  1. De eerste stap is dat u de betrokkene meldt dat zijn diensten per direct niet meer op prijs worden gesteld binnen de onderneming.
  2. Stap twee is dat u schriftelijk meldt dat u het dienstverband met onmiddellijke ingang wenst te beëindigen.
  3. Stap drie is een ontslagvergunning aanvragen 'voor het geval dat'. In meer juridische termen wordt dan verwezen naar het begrip "voor zover vereist."

Ontslagvergunning "voor zover vereist"

Het kan zijn dat de medewerker het ontslag op staande voet gaat aanvechten bij de rechter of kantonrechter. Het kan zijn dat de rechter de door u opgegeven reden voor ontslag op staande voet niet erkend. U komt dan in een situatie dat het ontslag op staande voet geacht wordt nooit te hebben bestaan. Een vervelende situatie voor u en alle betrokkenen. In deze situatie kan de werknemer immers "gewoon" weer aan het werk gaan. Daarom is het van belang meteen een ontslagvergunning aan te vragen.

Juridische ondersteuning door juristen

U begrijpt dat de hierboven geschetste maatregelen verstrekkende consequenties kunnen hebben voor u, voor uw bedrijf en voor de betrokken medewerker. Stel dat de rechter het ontslag op staande voet niet erkent, dat de medewerker weer terugkomt en dat deze na een dag werken zich ziek meldt. Een zieke werknemer mag u niet zomaar ontslaan!

Stel uw vraag

Heeft u een juridisch vraagstuk dat u aan een specialist wilt voorleggen? Stel uw vraag kosteloos aan de juristen van onze juridische intakebalie. Bel 0900 - 1562 (lokaal tarief) of mail uw vraag.

De juridische intakebalie is op werkdagen geopend van 08.00 tot 20.00 uur (vrijdag 18.30 uur) en in het weekend van 12.00 tot 16.00 uur.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01