Meer informatie over gouden handdruk | Jurist voor Ontslag

Waarom een gouden handdruk?

Een gouden handdruk is een ontslagvergoeding. Hoewel de gouden handdruk vroeger hoofdzakelijk in verband werd gebracht met personen die hogere functies bekleden en hier vooraf al duidelijke afspraken over maken, is de gouden handdruk tegenwoordig niet meer weg te denken bij ontslagzaken.

Door de gouden handdruk is het ontslag leed nog wel aanwezig. Het neemt echter wel de directe financiële zorgen weg. Om recht te hebben op een gouden handdruk is het wel noodzakelijk dat het om ontslag gaat zonder schuld. Verder moet het ontslag volgens een officiële ontslagprocedure plaatsvinden

Hoeveel belasting betaal ik?

Wanneer u in aanmerking komt voor een gouden handdruk, rijst al snel de vraag hoeveel belasting betaald moet worden. Om deze reden is het zeer verstandig een deskundige of adviseur in te schakelen. Deze deskundige kan precies voor u uitzoeken op welke manier u de gouden handdruk het beste kunt laten uitbetalen. De manier van uitbetaling is belangrijk. De juiste manier kan namelijk vel belastingvoordeel opleveren, zodat u nog meer voor uzelf kunt besteden. Laat u bijvoorbeeld zonder na denken de gouden handdruk in een keer uitbetalen, dan kan het zijn dat u meer dan de helft kwijt bent aan belasting. Betreft het een gouden handdruk waarbij het om grotere bedragen gaat, vanaf bijvoorbeeld 25000 euro, dan bestaan er tal van mogelijkheden om deze gouden handdruk te beleggen, zodat u veel minder of zelfs helemaal geen belasting betaalt.

Op welke wijze wordt geld uitgekeerd aan mij?

Op welke wijze u de gouden handdruk laat uitkeren is afhankelijk van de hoogte van de gouden handdruk en uw situatie. Kiezen voor een gouden handdruk in de vorm van periodieke uitkeringen behoort tevens tot de mogelijkheden. Deze keuze is vooral van toepassing bij personen die vervroegd met pensioen gaan. Ook wanneer het hogere bedragen betreft bij hogere functies is een gouden handdruk in de vorm van periodieken een oplossing. In de meeste gevallen betreft het echter een gouden handdruk plus een WW uitkering. Enkele andere gunstige manieren om de gouden handdruk uit te laten betalen zijn: diverse beleggingen bij verzekeringsmaatschappijen, in de vorm van een lijfrente koopsompolis of een stamrecht oprichten.

Wanneer de stamrecht constructie?

Speciaal voor de gouden handdruk is het stamrecht in het leven geroepen. Het stamrecht is belastingtechnisch erg gunstig. Een stamrecht kunt u oprichten met de juiste deskundigen en begeleiding. Alleen bij grotere bedragen loont een stamrecht. Aan het oprichten van een stamrecht zijn namelijk kosten verbonden die wel op kunnen lopen tot 2000 euro. Het oprichten van een stamrecht duurt ongeveer 3 weken. Wel dient u de stamrecht constructie te overleggen met uw werkgever. Tijdens het oprichten stort u het geld bij de notaris. U kunt uw gouden handdruk vanuit het stamrecht in periodieken opnemen.

Waar heeft u recht op?

Het is van groot belang dat u zich bij een reorganisatie of andere vorm van dreigend ontslag goed voor laat lichten. Hiervoor zijn tal van ontslagdeskundigen, juristen en advocaten beschikbaar. Wordt u door de werkgever een gouden handdruk aangeboden, ga dan nooit gelijk akkoord en laat u ook hier goed voorlichten. Een werkgever zal niet snel de hoogste mogelijkheid opperen. Door de kantonrechtersformule te hanteren weet u waar u in ieder geval recht op heeft.

Stel uw vraag

Heeft u een juridisch vraagstuk dat u aan een specialist wilt voorleggen? Stel uw vraag kosteloos aan de juristen van onze juridische intakebalie. Bel 0900 - 1562 (lokaal tarief) of mail uw vraag.

De juridische intakebalie is op werkdagen geopend van 08.00 tot 20.00 uur (vrijdag 18.30 uur) en in het weekend van 12.00 tot 16.00 uur.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01