De kantonrechter en haar kantonrechtersformule | Jurist voor Ontslag

Kantonrechtersformule

De kantonrechtsformule is een richtlijn die is opgesteld door de kantonrechters in Nederland. Deze formule is bedacht om te kunnen bepalen wat de hoogte van een zogenaamde ontbindingsvergoeding moet zijn.

Zowel werkgever als werknemer kunnen op basis van het burgerlijk wetboek er voor kiezen om de arbeidsverhouding te ontbinden. Dit kan zowel om dringende redenen zijn, bijvoorbeeld een ontslag op staande voet, of een andere reden, bijvoorbeeld een reorganisatie of een andere verandering van bepaalde omstandigheden (de markt, de economie).

Op basis van de reden kan de kantonrechter een ontbindingsvergoeding aan een van de partijen opleggen.

Verzoek om ontbinding bij de kantonrechter

Een verzoek om ontbinding kan zowel door een werkgever als door een werknemer worden aangevraagd. Het is voor de rechter dus ook mogelijk om aan beide partijen een ontbindingsvergoeding vast te stellen. Met behulp van de kantonrechtersformule kan de kantonrechter bekijken of een van beide partijen recht heeft op een vergoeding en hoe hoog deze dan zou moeten zijn.

Kantonrechters formule is een aanbeveling

De formule is een richtlijn en hoeft dus niet per se gevolgd te worden door een rechter. Het is een handig tooltje om het werk van de rechter makkelijker te maken, zeker als het gaat om standaard zaken. Het kan echter ook voorkomen dat op basis van bepaalde omstandigheden dat de rechter besluit de richtlijn niet helemaal te volgen en toch enigszins af te wijken. De formule is daarom dus ook geen regel waar jij je op kunt beroepen als de uitspraak in jouw nadeel uitvalt. Het zal echter niet vaak gebeuren dat een rechter een totaal andere uitspraak zal doen als wat de richtlijn hem voor zou stellen.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01