De ontslagvergoeding | Jurist voor Ontslag

Ontslagvergoeding bij ontslag

Stel, u hebt er recentelijk ontslag gekregen. Na een ontslag ontvangt u geen loon meer. In sommige gevallen krijgt u zelfs geen WW-uitkering (bij ontslag op staande voet). In sommige gevallen kunt u aanspraak maken op een ontslagvergoeding.

Ontslag met gegronde reden

Een werkgever mag u wel ontslaan, maar niet zonder goede reden en onderbouwing. Het is mogelijk dat de werkgever als reden had opgegeven dat u een keer te laat op uw werk bent verschenen. Indien u ontslag krijgt met deze reden, dan kan u uw ontslag aanvechten bij de kantonrechter.

De kantonrechter kan het ontslag eventueel terugdraaien. U kunt dan weer 'gewoon' aan het werk. Het is echter mogelijk dat de arbeidsrelatie verstoord is en dat u van mening bent dat u niet terug kan keren op de werkvloer. Toch zit u op dat moment zonder werk en inkomen.

De kantonrechter kan besluiten u een ontslagvergoeding te geven ter compensatie van het verlies aan inkomen.

Compensatie inkomen

Regelmatig komt het voor dat de werkgever en werknemer in goed overleg besluiten dat het dienstverband ophoudt te bestaan (ontslag met wederzijds goedvinden). In een dergelijke situatie waarin de werkgever met u in overleg treedt, zal deze werkgever veelal uit zichzelf een voorstel doen voor het verlies van toekomstig inkomen.

Mede afhankelijk van het aantal dienstjaren zal een financiële tegemoetkoming worden voorgesteld. Een dergelijke financiële compensatie wordt ook wel gouden handdruk genoemd.

Voorwaarden gouden handdruk

Het klinkt te mooi om waar te zijn. U krijgt geld mee van de baas, terwijl u niet meer hoeft te gaan werken voor deze baas. Toch kunnen er financiële en fiscale consequenties zijn die u op dit moment niet overziet. Zo hebt u met het aanvaarden van een financiële tegemoetkoming in de vorm van een gouden handdruk zeer waarschijnlijk geen recht op een uitkering, zoals een WW uitkering.

Het is verstandig uw gehouden handdruk vooraf door een juridisch adviseur of jurist te laten controleren. Zo weet u zeker dat u, met het plaatsen van uw handtekening onder het contract waarin de arbeidsrelatie wordt beëindigd, een gezonde financiële toekomst tegemoet gaat!

Stel uw vraag

Heeft u een juridisch vraagstuk dat u aan een specialist wilt voorleggen? Stel uw vraag kosteloos aan de juristen van onze juridische intakebalie. Bel 0900 - 1562 (lokaal tarief) of mail uw vraag.

De juridische intakebalie is op werkdagen geopend van 08.00 tot 20.00 uur (vrijdag 18.30 uur) en in het weekend van 12.00 tot 16.00 uur.

 
Neem contact op

7 dagen per week geopend
ma. tot do. 8:00 tot 20:00 uur
vr. 8:00 tot 18:00 uur
za. en zo. 12:00 tot 16:00 uur
(feestdagen gesloten)

Omnius Juristen
Energiestraat 5b
1411 AN Naarden

Postbus 5512
1410 EA Naarden

kvk: 02075078
btw: NL810162064B01